Pączki z konfiturami

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 30 minut Smażenie: 35 minut Sztuka: 225 kcal Składniki na 20 sztuk

Dodany przez:

Pączki z konfiturami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
225 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4.38 z 8 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek masła
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • sól
  • konfitury
  • 1/2 kg smalcu

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie krem. W misce połączyć mąkę z drożdżami, żółtkami, spirytusem, solą, skórką z cytryny. Wyrobić ciasto.
  3. Kiedy będzie odchodziło od dłoni, dodać stopione masło. Ciasto powinno być dość luźne. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Ciasto rozwałkować na placek o grubości palca, wycinać krążki. Na środku każdego kłaść 1/2 łyżeczki konfitur, przykryć drugim, zlepić brzegi.
  5. Formować pączki, układać je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć czystą serwetką i poczekać, aż urosną. Smażyć w gorącym smalcu. Odkładać na papierowy ręcznik, by obciekły z tłuszczu. Udekorować.
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
deser Pączki Konfitury tłusty czwartek spirytus pączki z konfiturami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze