Pączki z konfiturą

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 35 minut Sztuka: 220 kcal

Dodany przez:

Pączki z konfiturą

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
220 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 15 dag masła (3/4 kostki)
  • 1/2 słoika konfitury
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • smalec
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. ■ Mąkę przesiać. 1/3 mąki wsypać do miski, wkruszyć drożdże, wlać lekko podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na 15 minut.
  2. ■ Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i jajka, wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
  3. ■ Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 cm. Szklanką wyciąć krążki, na każdy nałożyć 1/2 łyżeczki konfitury, trochę skórki cytryny. Zlepić brzegi formując pączki. Przykryć, odstawić na 20 minut.
  4. ■ Olej rozgrzać w płaskim rondlu, partiami usmażyć pączki. Osączyć, oprószyć cukrem pudrem.
deser Pączki konfitura tłusty czwartek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy