Pączki z jabłkami
Pączki z jabłkami - Przepis na Pączki z jabłkamiU nas w domku zawsze na tłusty czwartek przygotowywane są pączki z wiśniami , w tym roku jednak wiśni brakło ….a tu ciasto na pączki gotowe – ale uratowały mnie smażone jabłka . Pączki z jabłuszkami
paulina jakubczak
pączki
(średnia 4.49 z 191 głosów)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g ksylitolu
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g masła
- skórka i sok z połowy cytryny
- słoik smażonych jabłek
Kroki wykonania:
- 1.Masło rozpuść w rondelku2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru
- 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie3.Żółtka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną
- sól
- skórkę i sok z cytryny,5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.7.Z wyrośniętego ciasta
- odrywać porcję,delikatnie spłaczyć i na środek układać łyżkę jabłek. Zlepić8.Pączki układać na stolnicy oprószonej mąką zlepieniem do dołu !9.Smalec rozpuść w garnku10.Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Porady
Zobacz też: przepis na croustade z ciasta filo z jabłkami
Podobne przepisy

Przepis na mini pączki z nadzieniem serowym
Pączki serowe

Smacznie,tanie pączki ,które zawsze się udają!!!
TANIE PĄCZKI

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 30 minut Smażenie: 35 minut Sztuka: 225 kcal Składniki na 20 sztuk
Pączki z konfiturami

Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Tak przygotowane placki z jabłkami są przepyszne i szybko znikają z talerza :) Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami można podać posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na gorąco, ale po lekkim przestudzeniu też są pyszne.
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Pączki pieczone to zdrowsza wersja tradycyjnych pączków. Pączki z piekarnika mają mniej tłuszczu niż w smażonej odsłonie. Pączki pieczone na bazie jogurtu naturalnego będą puszyste. Natomiast powidła śliwkowe sprawią, że nawet dorośli nabiorą apetytu na pączki pieczone.
Pączki pieczone

Wspaniały sposób na tłusty czwartek ale nie tylko
Pączki z ziemniakami

Margaryna Palma w złotym opakowaniu doskonale nadaje się do pieczenia ciast, nadając im idealną konsystencję i kruchość. Wydobywa z wypieku niesamowity smak i aromat, dzięki czemu od lat jest wykorzystywana przez cukierników i miłośników domowego pieczenia. Wytrzymałość na wysokie temperatury sprawia, ze Palma znakomicie nadaje się również do smażenia. Wyróżnia ją 80%-owa zawartość tłuszczu, obecność naturalnie ukwaszonego mleka i brak konserwantów.
Pączki

Przepis na pączki z miodem i likierem pomarańczowym.
Pączki lwowskie

PYSZNE - 10 MINUT I GOTOWE