Pączki z dynią (bez smażenia)

Łatwe i szybkie w wykonaniu.Można je przygotować w foremkach do muffinek.

DeserypączkisłodyczePrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 165 głosów)

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki* mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • Do obtoczenia:
  • około 110 gr. masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ustawić piekarnik na 175 st.
  • Posmarować masłem foremki do pączków lub muffinek .
  • W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i przyprawy.
  • W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajko, wanilię i puree z dyni.
  • Połączyć składniki mieszając mikserem na niskich obrotach. Wystarczy mieszać około minuty, do czasu połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć do sac a poche i napełniać foremki.
  • Pieczemy około 12 - 15 minut, następnie wykładamy na kratkę i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
  • W małym rondelku roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon i zamaczamy pączki.
  • Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!
  • * szklanka = 250 ml
  • Zródło: Blog ''Blue Eyed Bakers''

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy