Pączki z dynią (bez smażenia)

Łatwe i szybkie w wykonaniu.Można je przygotować w foremkach do muffinek.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 3/4 szklanki* mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • Do obtoczenia:
  • około 110 gr. masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Ustawić piekarnik na 175 st.
  2. Posmarować masłem foremki do pączków lub muffinek .
  3. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i przyprawy.
  4. W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajko, wanilię i puree z dyni.
  5. Połączyć składniki mieszając mikserem na niskich obrotach. Wystarczy mieszać około minuty, do czasu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do sac a poche i napełniać foremki.
  7. Pieczemy około 12 - 15 minut, następnie wykładamy na kratkę i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
  8. W małym rondelku roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon i zamaczamy pączki.
  9. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!
  10. * szklanka = 250 ml
  11. Zródło: Blog ''Blue Eyed Bakers''
dynia Śniadanie przekąska deser dla dzieci Pączki slodycze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze