Pączki wiedeńskie

Przepyszne pączki lesze niż w cukierni, tanie i szybkie. Gorąco polecam.

Dodany przez:

Pączki wiedeńskie

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
35 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Składniki

  • 12 dag masła
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 400 ml wody
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • pergamin
  • 2 łyżki śmietany.

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać mąkę i wymieszać energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie zmiksować dodając kolejno po jednym jajku.
  2. Rozgrzać olej, pergamin pociąć na kwadraty około 8 x 8 cm.
  3. Ciastem napełnić szprycę do ozdabiania z końcówką gwiazdki i wyciskać na kwadraty grube na centymetr koła o średnicy 6 x 6 cm.
  4. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć a papier zdjąć po chwili, gdy zacznie odchodzić od ciasta. Usmażyć na złoto z obu stron. Wyjmować na ręczniki papierowe, aby odsączyć tłuszcz.
  5. Cukier puder rozrobić ze śmietaną i w takim lukrze maczać pączka górną częścią, gdy już ostygnie.
woda jajka deser mąka cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze