Pączki warszawskie z konfiturą i orzechami

niedrogie, wykwintne, energetyzujące i dobre dla całej rodziny

Dodany przez:

Pączki warszawskie z konfiturą i orzechami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 7 żółtek
  • jajko
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 12 dag masła
  • szklanka mleka
  • 6 dag drożdży
  • 15 dag konfitur z wiśni
  • 5 dag orzechów
  • 1 l oleju
  • lukier
  • kandyzowana skórka cytrusowa
  • sól

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru.
  2. Wymieszać z letnim mlekiem i kilkoma łyżkami mąki.
  3. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Do mąki dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli.
  6. Wyrobić gładkie ciasto, wlać do niego masło i chwilę wyrabiać.
  7. Odstawić do wyrośnięcia.
  8. Gdy podwoi objętoć, zagnieść i utoczyć z niego wałek.
  9. Pociąć na kawałki po 4-5 dag, ukształtować z nich placuszki, ułożyć na środku każdego po łyżeczce konfitury z orzechami i zalepić brzegi, formując kulkę.
  10. Ułożyć na desce zlepionym brzegiem do dołu i odstawić do wyrośnięcia.
  11. Pączki omieść z mąki i włożyć na gorący olej.
  12. Usmażyć z obu stron na średnim ogniu.
  13. Osączyć na bibule.
  14. Posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką.
  15. W WERSJI DLA LENIWYCH:
  16. Do pączków można wtłoczyć nadzienie dekoratorem cukierniczym już po usmażeniu.
deser wegetariańska dla dzieci Pączki tłusty czwartek karnawał Sylwester warszawskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze