Pączki po warszawsku

Ocena:

4.45 (194)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Przepis na pączki nadziewane konfiturą z róży

Składniki:

  • smalec  400 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • cukier puder  100 g

  • aromat migdałowy  5 kropli

  • śmietana kremówka  240 ml

  • żółtko  7 szt.

  • cukier  135 g

  • sól  3 g

  • konfitura z płatków róży  100 g

  • mąka  510 g

  • mleko  125 ml

  • masło  130 g

  • drożdże  60 g

  • migdały  100 g

Pączki po warszawsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn: drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

  • Krok 2:

    Ciasto: do rondelka wbijamy żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy na parze na jednolity gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, po czym dodajemy sól i zaczyn.

  • Krok 3:

    Nadzienie: połowę migdałów drobno siekamy i mieszamy z konfiturą z róży.

  • Krok 4:

    Wyrabianie: zagniatamy ciasto przez co najmniej kwadrans. Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia co najmniej na 1–1 i 1/2 godz.

  • Krok 5:

    Smażenie: formujemy pączki. Nadziewamy je różą i smażymy partiami w stopionym smalcu, obracając (pośrodku powinna powstać cieniutka, jaśniejsza obrączka). Po wyjęciu osączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

  • Krok 6:

    Dekoracja: ostudzone pączki polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu. Posypujemy grubo pokrojonymi migdałami. 

Porady

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne