Pączki teściowej

Smaczna bomba kaloryczna, Ale kto jej się oprze??? A już w tłusty czwartek na pewno nikt!

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • mąka 50 dag
  • cukier 10 dag
  • olej 2 łyżki
  • żółtka jaj 5 szt
  • mleko 1 szkl
  • drożdże 5 dag
  • sól szczypta
  • do wyboru
  • spirytus 1 łyżka
  • ocet 1 łyżka
  • nadzienie
  • konfitura najlepiej z płatków róży
  • do smażenia
  • smalec
  • lub planta 1 kg
  • do posypania
  • cukier puder
  • migdały
  • lub kandyzowana skórka

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę.
  2. Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki.
  3. Rozczyn wlać do zagłębienia zrobionego w mące.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do mąki.
  5. Następnie wlać do majki mleko, dodać sól i spirytus (ocet). Wyrabiać ciasto dokładnie, dolać olej i wyrabiać je dalej-tak długo, aż będzie odstawać od ręki.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Ciasto wałkować porcjami na grubość 1 cm. Wykrawać krążki, nakładać po 1 łyżeczce konfitury, i zamykać pączki, formując kulki. Pączki układać na posypanej mąką deseczce, sklejeniem do dołu.
  7. Gdy wyrosną, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smażenie zacząć od strony nie klejonej.
  8. Pączki dobrze osaczyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (cukrem pudrem rozprowadzonym odrobiną wody).
przekąska kolacja deser Pączki słodka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze