Pączki pieczone

Pączki pieczone – wersja dla tych, którzy dbają o linię. Choć nie wyglądają jak te tradycyjne smażone to wg mnie ich smak i lekkość sprawia, że nie można im nic zarzucić. Są po prostu pyszne.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • Powidła do nadziewania pączków
  • Mleko do posmarowania
  • Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy 4 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
  2. Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem do momentu aż masło się rozpuści. Lekko studzimy
  3. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, mleko z masłem, drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dosłownie minutę. Miskę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
  5. Z wyrośniętego z ciasta formujemy wałek, kroimy na plastry. Każdy formujemy na kółko o średnicy ok 10 cm (uważamy aby ciasto nie było zbyt cienkie), na środek wykładamy łyżeczkę ulubionych konfitur, sklejamy i formujemy pączki.
  6. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pączki (sklejoną częścią do spodu). Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gotowe smarujemy z wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Pączki pieczone przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Pączki pączki pieczone tłusty czwartek karnawał karnawałowe słodkości
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze