Pączki oszukańce!

Dobre ale smakują jak drożdżówki, smaku prawdziwych pączków smażonych na oleju nam nie zastąpią!

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 250 ml mleka 1,5%
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła
  • twarda marmolada / konfitura
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka dodać cukier, drożdże i odrobinę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Stopić masło. Wystudzić
  3. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn i schłodzone masło - wyrobić i odstawić na 1,5 h.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić około 10 porcji. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć marmoladę i szczelnie zamknąć. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piec około 20 minut w 170`C z termoobiegiem.
  6. Posypać cukrem pudrem.
deser Pączek drożdżowe tłusty czwartek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze