Pączki na parze

Pączki na parze to mój ulubiony przepis. Mozna je jeść o różnej porze dnia. Wyśmienite!! Polecam!!!

dodany przez: justyna2206

pączki Przekąski

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 178 głosów)


Składniki:

  • Sladniki:
  • • 1 kg mki pszennej
  • • kostka margaryny
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 5 zoltek
  • • 3 bialka
  • • sol (do smaku)
  • • 5 dkg drozdzy
  • • mleko

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuścić. Dodać odrobinę soli. Białka ubić z cukrem. Żółtka dodać do mleka. Tłuszcz roztopić i wlać do mleka.Dodać mąkę i pianę z ubitych białek. Zrobić ciasto i postawić do wyrosnięcia. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować
  • wykrawać pączki i poczekać chwile aby wyrosły na stolnicy. Wodę w garnku postawić
  • obwiązać gazą i przykryć miską do góry dnem. Gdy będzie się woda gotować kłaść pączki na gazę i przykryć z powrotem miską. Należy gotować pączki na parze 4-5 mniut. Następnie wyjmować pączki
  • maczać w maśle roztopionym i posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: