Pączki mojej mamy najlepsze

Najlepsze pączki mojej mamy:)

Deserypączki

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 165 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 10 żółtek
  • 10 dkg drożdży
  • zapach rumowy
  • 1/4 szklanki cukru można dać (1/2 szklanki jak ktoś lubi słodsze,ale jak damy lukier lub puder ,będą akurat)
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1/2 kostki margaryny kasi
  • 2 szklanki mleka
  • powidła śliwkowe
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • Lukier
  • cukier puder
  • sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozkruszyć ,dodać 6 łyżek mąki,szklankę ciepłego mleka,2 łyżki cukru,wszystko dobrze wymieszać,odstawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać
  • wsypać do miski,wlać rozczyn,dodać żółtka utarte
  • z pozostałym cukrem,zapach,szczyptę soli
  • ocet,pozostałe mleko,wyrobić ręką ciasto(powinno odchodzić od ręki),pod koniec dodać ciepłą rozpuszczoną margarynę,odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie,wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką,przyklepać ręką na równo,szklanką wykrawać krążki,na każdy kłaść po trochu powideł śliwkowych.
  • Zlepiać palcami,formować kulki,układać na stolnicy do wyrośnięcia,(zlepieniem pod spód)przykryć ściereczką .
  • Smażyć w głębokim tłuszczu
  • w dobrze rozgrzanym,na małym ogniu.
  • Pączki wystudzić,posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • To stary rodzinny przepis,bardzo łatwy,pączki są świetne.Polecam.
  • Smacznego.
  • Z tej porcji wychodzi 40 dużych pączków.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy