Pączki hiszpańskie

Zamiast tradycyjnych, ciężkich pączków w tłusty czwartek spróbuj pączków hiszpańskich...

Deserypączkifaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Składniki:

  • - 170 g margaryny (około 2/3 kostki)
  • - 2 szklanki mąki
  • - 2 szklanki wody
  • - 6 jaj
  • - 1 szklanka cukru pudru
  • - sok z 1/2 cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.
  • 2. Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.
  • 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.
  • Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie pod aresem http://ugotujmyto.pl/paczki-hiszpanskie-znane-tez-jako-paczki-wiedenskie/

Porady

Zobacz też: tortilla hiszpańska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy