Bielmar

Pączki

Ocena:

4.46 (140)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • trudny

Margaryna Palma w złotym opakowaniu doskonale nadaje się do pieczenia ciast, nadając im idealną konsystencję i kruchość. Wydobywa z wypieku niesamowity smak i aromat, dzięki czemu od lat jest wykorzystywana przez cukierników i miłośników domowego pieczenia. Wytrzymałość na wysokie temperatury sprawia, ze Palma znakomicie nadaje się również do smażenia. Wyróżnia ją 80%-owa zawartość tłuszczu, obecność naturalnie ukwaszonego mleka i brak konserwantów.

Składniki:

  • mleko  120 g

  • drożdże  30 g

  • margaryna  80 g

  • cukier  75 g

  • mąka pszenna  500 g

  • jajka  3 szt.

  • spirytus  20 g

  • olej  700 ml

Pączki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Do miski wlewamy letnie mleko (około 40°C), a następnie wkładamy drożdże, cukier i Palmę. Mieszamy przez około 2 minuty, by jak najbardziej połączyć składniki. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto na gładką masę.
  • Krok 2: Ciasto odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Wtedy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blacie posypanym mąką i pozostawiamy, by nadal rosły.
  • Krok 3: W szerokim garnku grzejemy olej Beskidzki do temperatury 150°C i smażymy pączki z obu stron do zarumienienia.
  • Krok 4: Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

Jeśli chcesz nadziewać pączki zrób trochę większe kule i dłużej smaż. Pamiętaj, by smażyć wtedy o minutę lub dwie dłużej aby pączki nie były surowe. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne