Paccheri al pesce spada

Włoskie danie Paccheri al pesce spada to specjał dla fanów ryb. Paccheri nadziewane miecznikiem podajemy na przystawkę lub kolację.

Dodany przez:

Paccheri nadziewane miecznikiem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 36 szt makaronu Paccheri (gruba, krótka rurka, idealna do nadziewania)
  • 450 g steku z miecznika lub innej ryby, 250 g pełnoziarnistego pieczywa
  • 100 g cykorii
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine, natka pietruszki
  • Majeranek, rozmaryn i bazylia
  • Chilli, sól, pieprz
  • 1 puszka - 400g - pomidory bez skóry

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na tacy.
  2. Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie dodaj majeranek i rozmaryn. Smaż przez ok. 2 min. na dużym ogniu, następnie zapiecz w piekarniku przez kolejne 6 min. (180°C), na końcu zmiksuj w blenderze.
  3. Na oliwie z oliwek podsmaż cykorię, dodaj posiekany czosnek, natkę, chilli, smaż przez 2 min. Rybę usmaż z obydwu stron, doprawiając solą.
  4. Z ryby usuń skórę, pokrój na małe kawałki zmiksuj w blenedrze razem z z chlebem i cykorią. Nadziej makaron farszem.
  5. Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj pomidory Cirio, sól, pieprz, bazylię i majeranek. Gotuj przez 15 min. Faszerowane Paccheri podawaj na gorącym sosie.
makaron ryba włochy kuchniawłoska italia roma rzym miecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy