Ozór wołowy z chrzanem

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 2- 3 godziny Porcja: 410 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
410 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 162 głosów)

Składniki:

  • ozór wołowy
  • 3 cebule
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 3–4 łyżki startego chrzanu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Ozór wołowy z chrzanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ozór dokładnie oczyścić, wyszorować. Włoszczyznę obrać, oczyścić, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  • ■ Ozór i warzywa włożyć do rondla, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziarna pieprzu, wymieszać, gotować do miękkości (2–3 godziny).
  • ■ Chrzan wymieszać z bulionem, zagotować, przyprawić do smaku.
  • ■ Ozór ostudzić w wywarze. Wyjąć, przelać zimną wodą, ściągnąć skórę. Pokroić na plasterki, polać ostudzonym sosem chrzanowym.

Kalorie: 410

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy