Owsiane trufelki

Owsiane, kruche trufelki czekoladowe pachnące rumem

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 300 g błyskawicznych płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2,5 łyżeczki olejku rumowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać cukier. Lekko skarmelizować (nabierze jasnobrązowego koloru). Wsypać płatki owsiane i chwilę prażyć, często mieszając. Mąkę, kakao, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać płatki owsiane i połączyć składniki. Wbić jajka, dodać olejek. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w niezbyt dużych odległościach od siebie. Piec 12-13 min. w 180°C. Zostawić do wystygnięcia.
  2. Z podanych proporcji można upiec 45-50 trufli.
przekąska deser ciasteczka płatki owsiane trufle praliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze