Owoce zapiekane w miodzie - jabłka i gruszki

Aromatyczny, gorący deser z jabłek i gruszek.

Dodany przez:

Aromatyczny deser na ciepło

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 dojrzałe soczyste gruszki
  • 2 jabłka
  • 3 śliwki, przekrojone i bez pestek
  • 3 morele, przekrojone i bez pestek
  • 3/4 szklanki żurawiny, jeżyn lub wydrylowanych czereśni
  • szklanka białego wina
  • szklanka miodu wielokwiatowego
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Gruszki obieramy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
  3. Wszystkie owoce układamy w dużej misce.
  4. Wino podgrzewamy z miodem, cynamonem i imbirem, gorącym zalewamy owoce, mieszamy.
  5. Owoce układamy w głębokich miseczkach do zapiekania: na dnie kładziemy plastry jabłek, na nich gruszki, a na nich drobne owoce.
  6. Ponownie zalewamy owoce miodowo-winnym syropem. Pieczemy 30–40 min, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podajemy na ciepło, z porcją lodów.

Wskazówki

Zobacz też: owoce pod kruszonką

miód jabłka gruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy