Owoce zapiekane w miodzie - jabłka i gruszki

Aromatyczny, gorący deser z jabłek i gruszek.

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)

Składniki:

  • 3 dojrzałe soczyste gruszki
  • 2 jabłka
  • 3 śliwki, przekrojone i bez pestek
  • 3 morele, przekrojone i bez pestek
  • 3/4 szklanki żurawiny, jeżyn lub wydrylowanych czereśni
  • szklanka białego wina
  • szklanka miodu wielokwiatowego
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Gruszki obieramy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  • Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
  • Wszystkie owoce układamy w dużej misce.
  • Wino podgrzewamy z miodem, cynamonem i imbirem, gorącym zalewamy owoce, mieszamy.
  • Owoce układamy w głębokich miseczkach do zapiekania: na dnie kładziemy plastry jabłek, na nich gruszki, a na nich drobne owoce.
  • Ponownie zalewamy owoce miodowo-winnym syropem. Pieczemy 30–40 min, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podajemy na ciepło, z porcją lodów.

Porady

Zobacz też: owoce pod kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy