Owoce Morza z Makaronem

Wspaniale zrobiona orientalna potrawa. Owoce Morza z Makaronem! Smacznego!

dodany przez: ProOrient

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 142 głosów)


Składniki:

  • 100g makaron błyskawiczny Mi-Xao
  • 250g owoców morza
  • 1/2 czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 1/2 łyżki jasny sos sojowy
  • 1 1/2 łyżki półwytrawnego sherry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru, zmiażdżonego
  • 1 łyżka pokrojonej dymki
  • sól i czarny pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Na początku w średniej misce zalewamy 100 gram makaronu błyskawicznego mi xao wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy.
  • 2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 ząbki czosnku, łyżeczkę zmiażdżonego imbiru, pół żółtej i czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki oraz łyżkę posiekanej dymki. Całość smażymy mieszając około 2 minuty.
  • 3. Po 2 minutach do patelni wok dodajemy 250 gram mieszanki owoców morza, 1,5 łyżki półwytrawnego sherry oraz 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego. Całość mieszamy i smażymy około 3 minuty.
  • 4. Po 3 minutach smażenia dodajemy wcześniej odcedzony makaron błyskawiczny. Dla polepszenia smaku przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, po czym potrawa będzie gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy