orzeszki

orzeszki z nadzieniem kakaowym i kokosowym

Deseryorzeszki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 187 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1/4 łyżki sody oczyszczonej rozpuszczonej w occie
  • szczypta soli
  • NADZIENIE KAKAOWE:
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • NADZIENIE KOKOSOWE:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: margarynę pokroić w mące, jaja ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać. Z ciasta zrobić małe kuleczki i piec w specjalnej maszynce (zdjęcie poniżej) ok. 3 minut każdą porcję.
  • Nadzienie: rozpuścić margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i wodą ( w przypadku nadzienia kakaowego z kakao). Odstawić i do gorącego dodać mleko w proszku i wymieszać.
  • Przestudzoną masą przełożyć orzeszki. Do jednej połówki nałożyć nadzienie i przykryć drugą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy