Orzechowy jabłecznik

Pyszne ciasto deserowe.

Ciastaciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
75 min.
Kalorie:
300 kcal
Ocena:

(średnia 4.55 z 185 głosów)

Składniki:

  • 40 dag masła
  • 20 dag cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 45 dag mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1). 25 dag masła utrzyj z cukrem kryształem oraz szczyptą soli. Ucierając, wbijaj po jednym jajku. Dodaj 25 dag mąki, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Utrzyj ciasto (ewentualnie dodaj 2/3 łyżki mleka).
  • 2). Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
  • 3). Orzeszki wsyp na patelnię bez tłuszczu. Praż 2-3 minuty. Otrzyj ze skórki, posiekaj. Resztę mąki wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, orzeszkami i łyżeczką cynamonu. Dodaj resztę masła, zagnieć kruszonkę.
  • 4). Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj plasterki jabłek. Posyp orzechową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz jabłecznik około 40 minut w temperaturze 170 st.
  • DOBRA RADA: orzechowa kruszonka doskonale pasuje też do sernika.

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy