Orzechowy jabłecznik

Pyszne ciasto deserowe.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 40 dag masła
  • 20 dag cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 45 dag mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. 1). 25 dag masła utrzyj z cukrem kryształem oraz szczyptą soli. Ucierając, wbijaj po jednym jajku. Dodaj 25 dag mąki, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Utrzyj ciasto (ewentualnie dodaj 2/3 łyżki mleka).
  2. 2). Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
  3. 3). Orzeszki wsyp na patelnię bez tłuszczu. Praż 2-3 minuty. Otrzyj ze skórki, posiekaj. Resztę mąki wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, orzeszkami i łyżeczką cynamonu. Dodaj resztę masła, zagnieć kruszonkę.
  4. 4). Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj plasterki jabłek. Posyp orzechową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz jabłecznik około 40 minut w temperaturze 170 st.
  5. DOBRA RADA: orzechowa kruszonka doskonale pasuje też do sernika.
deser jabłka ciasto orzechy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze