Orientalny rosół z jajecznym makaronem

Orientalny rosół z jajecznym makaronem

dodany przez: przepisy-makarony

dania mięsne

Ocena:

(średnia 4.44 z 185 głosów)


Składniki:

  • Makaron Lubella Jajeczna Krajanka
  • 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
  • 500 g karkówki wołowej
  • 50 g obranego imbiru
  • 2 cebule
  • 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 5 całych gwiazdek anyżu
  • 6 całych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • Kiełki fasoli lub inne ulubione
  • Siekany szczypiorek
  • Cytryna
  • Listki kolendry do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry. Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut. Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków. Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki. Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy