Orientalna zupa z dyni

Wyśmienita, rozgrzewająca i sycąca zupa!

Zupy

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 150 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 kostki rosołowe - warzywne
  • 2 serki topione śmietankowe (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pół szklanki pestek dyni lub słonecznika
  • groszek ptysiowy
  • 1 jogurt naturalny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie:
  • Pokroić cebulę w kostkę, dynię obrać ze skóry i wydrążyć pestki i także pokroić w kostkę. Przygotować litr bulionu (2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1 l wody). Uprażyć pestki dyni lub słonecznika na suchej patelni.
  • Gotowanie:
  • Cebule podrumienić na 2 łyżkach masła w dużym garnku na zupę. Dodać obraną i pokrojoną w duże kostki dynię, podlać odrobinę wodą i dusić aż dynia się rozgotuje, u mnie jakieś 25 minut. Gorącą dynię zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Dodać przyprawy i bulion wymieszać i znów zagotować. Powoli dodać serki topione, dokładnie wymieszać drucianą trzepaczką, (wersja light bez serków).
  • Podawać z łyżką jogurtu, prażonymi pestkami słonecznika lub dyni i groszkiem ptysiowym lub grzankami.
  • Smacznego moi drodzy!

Kalorie: 250.00

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy