Oranżowe kluski z dziurką :

Oczywiście chodzi o kolor uzyskany dzięki zmieszaniu ziemniaków z marchewką .

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 szklanka puree z marchewki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej + mąka do podsypywania
  • sól
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do puree ziemniaczanego i  marchewkowego dodać mąkę  . Wsypać  szczyptę kurkumy  .Dobrze wyrobić ciasto.( czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować  z nich kluski z dziurką ( jak śląskie ) lub toczyć  wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka  . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Można podawać z sosami lub polane masłem z tartą bułką .
  • Podpowiadam ,że ślicznie wyglądają takie kluski  zestawione z drugą partią zielonych ( ziemniaki ze szpinakiem ) .
  • Z tej porcji wychodzi ok. 30 sztuk klusek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy