OPONKI SEROWE

Złociste oponki i kulki Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 3 głosów)

Składniki

  • - 50 dag białego sera
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast)
  • - 3 jajka
  • - 50 dag mąki
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
jajka deser mąka olej Biały Ser OPONKI SEROWE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze