Oponki serowe

Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciastka popularne w karnawale.

DeseryoponkiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 161 głosów)

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g cukru
  • 600g zmielonego twarogu
  • 150g oleju rzepakowego
  • 15 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • dodatkowo:
  • cukier puder - do posypania
  • olej rzepakowy - do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.
  • Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
  • Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy