Oponki serowe

Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciastka popularne w karnawale.

Dodany przez:

Oponki serowe

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
100 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g cukru
  • 600g zmielonego twarogu
  • 150g oleju rzepakowego
  • 15 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • dodatkowo:
  • cukier puder - do posypania
  • olej rzepakowy - do smażenia

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej.
  2. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.
  4. Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.
  5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
  6. Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
przekąska deser dla dzieci twaróg karnawał oponki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze