wero.ugc

Oponki serowe

Ocena:

4.43 (211)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Oponki serowe to puszysty smakołyk karnawałowy w formie pączków z dziurką. Choć przyrządzały go już nasze babcie, nigdy nie stracił na popularności i ciągle króluje wśród smażonych deserów na tłusty czwartek. Nie wymaga wiele pracy, ponieważ ciasto nie musi odpoczywać, a i tak pięknie rośnie w gorącym oleju. Rumiane pączki można posypać cukrem pudrem, zanurzyć w lukrze lub oblać czekoladą. Podpowiadamy, jak zrobić oponki serowe.

Składniki:

  • twaróg  500 g

  • mąka pszenna  500 g

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  120 g

  • cukier waniliowy  2 łyżeczki

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

  • spirytus  1 łyżeczka

  • śmietana 12%  220 ml

  • olej  1 l

  • cukier puder  40 g

Oponki serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser: przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Możemy też wykorzystać już zmielony twaróg półtłusty (ważne, żeby miał dosyć zwartą konsystencję, inaczej będziemy musieli dodać więcej mąki do ciasta, co poskutkuje twardszymi oponkami).  

    oponki serowe - przygotowanie twarogu
  • Krok 2:

    Ciasto: przesiewamy mąkę pszenną. Dzięki temu zabiegowi pączki serowe oponki wyjdą delikatne i puszyste. Wsypujemy ją do twarogu. Dodajemy sodę oczyszczoną, drobny cukier do wypieków, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę 12%. Wlewamy też łyżeczkę spirytusu (dodatek alkoholu sprawia, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, podobną funkcję spełni ocet). Mieszamy składniki łopatką lub drewnianą łyżką, żeby je wstępnie połączyć. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Ponieważ jest dosyć klejące, możemy je podsypać mąką, ale nie dodawajmy jej zbyt dużo. Szybkie oponki serowe można też przygotować z pomocą robota kuchennego. 

    oponki serowe - ciasto
  • Krok 3:

    Formowanie oponek: dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 1,5 cm. Wycinamy z niego krążki o średnicy 6 cm. Możemy w tym celu wykorzystać szklankę lub okrągłą foremkę do ciastek. Wykrajamy środek każdej porcji za pomocą kieliszka lub nakrętki od butelki. Układamy gotowe oponki na podsypanej mąką desce. Powtarzamy powyższe czynności z pozostałym ciastem. 

    oponki serowe- formowanie
  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy olej rzepakowy (lub smalec) w sporym, głębokim garnku. Idealna temperatura do smażenia puszystych oponek to 180°C. Jeśli nie mamy przyrządu kuchennego, który pozwoli ją precyzyjnie określić, wrzućmy do tłuszczu odrobinę ciasta (może być też kawałek chleba lub surowego ziemniaka). Jeśli od razu zauważymy dookoła niego bąbelki, możemy zacząć smażenie. Ostrożnie umieszczamy pączki w oleju. Czekamy, aż się zarumienią, po czym przewracamy je na drugą stronę. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność karnawałowego deseru, możemy zrobić oponki serowe z piekarnika (200°C, 10 minut). 

    oponki serowe - smażenie
  • Krok 5:

    Dekorowanie: kiedy pączki z dziurką przestygną, oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko. Możemy też obtoczyć je w posypce z drobnego cukru i cynamonu. Jeśli mamy więcej czasu, przepis na oponki serowe możemy rozbudować o lśniący lukier królewski – polewę na bazie białka i cukru pudru. Zanurzone w niej pączki będą się pięknie prezentować i można je dodatkowo ozdobić kolorową posypką cukrową lub wiórkami czekoladowymi.     

    oponki serowe - dekorowanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne