Oponki serowe

Oponki serowe - słodkości na tłusty czwartek

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.22 z 207 głosów)

Składniki:

  • (20 dużych oponek):
  • 250g białego sera półtłustego
  • 250g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rumu, spirytus lub octu
  • szczypta soli
  • + tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło rozpuścić i przestudzić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać biały ser, sodę, żółtka, śmietanę, masło, rum (spirytus lub ocet), sól. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.
  • Odrywać ciasto porcjami, wałkować na grubość ok. 1-1,5cm.
  • Wykrawać szklanką duże kółka, a w środku zrobić małą dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki. Pozostałe po wycięciu fragmenty ciasta zagnieść ponownie.
  • Proponuję przygotować sobie wszystkie oponki i dopiero rozpocząć smażenie.
  • Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
  • Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy