Omletowe wytrawne babeczki z płatkami kukurydzianymi

Lekkie i pożywne babeczki na pyszne śniadanie.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1.5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 6 jajek
  • 100 gramów sera żółtego
  • 100 gramów kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 plaster pora
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli i pieprzu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Dodajemy do nich starty żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną drobno paprykę, pora i szczypiorek.
  • Następnie dodajemy szklankę płatków kukurydzianych i wszystko mieszamy razem. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku.
  • Metalowe foremki do babeczek smarujemy odrobiną masła i wlewamy do nich masę. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 12-15 minut. Smacznego!

Porady

Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.

Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy