Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 200 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag liści szpinaku (świeżych lub mrożonych)
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • Ciasto na omlet
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Świeży szpinak umyć,  osączyć, mrożony rozmrozić,  osączyć. Cebule obrać,  pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić  niewielką kostkę.
  2. Ciasto na omlet przygotować  według przepisu.
  3. Masło stopić na patelni,  poddusić cebulę. Dodać  szpinak, pomidory, przyprawić  solą i pieprzem. Wlać masę jajeczną, podsmażyć.
  4. Posypać szczypiorkiem,  przewrócić omlet na drugą  stronę. Chwilę dosmażyć.
  5. Ciasto  na omlet
  6. Jajka wbić do miski, oprószyć  solą i pieprzem. Wlać  8 łyżek wody lub mleka, dodać  schłodzone, drobno pokrojone  masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać  na patelni, wylać masę  jajeczną. Gdy omlet się zetnie,  złożyć na pół, zdjąć z patelni.
Śniadanie obiad przekąska Omlet omlet ze szpinakiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze