Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 200 kcal Składniki na 4 porcje

omletPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Składniki:

  • 20 dag liści szpinaku (świeżych lub mrożonych)
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • Ciasto na omlet
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Świeży szpinak umyć,  osączyć, mrożony rozmrozić,  osączyć. Cebule obrać,  pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić  niewielką kostkę.
  • Ciasto na omlet przygotować  według przepisu.
  • Masło stopić na patelni,  poddusić cebulę. Dodać  szpinak, pomidory, przyprawić  solą i pieprzem. Wlać masę jajeczną, podsmażyć.
  • Posypać szczypiorkiem,  przewrócić omlet na drugą  stronę. Chwilę dosmażyć.
  • Ciasto  na omlet
  • Jajka wbić do miski, oprószyć  solą i pieprzem. Wlać  8 łyżek wody lub mleka, dodać  schłodzone, drobno pokrojone  masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać  na patelni, wylać masę  jajeczną. Gdy omlet się zetnie,  złożyć na pół, zdjąć z patelni.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy