Omlet z ziołami, kozim serem i warzywami

Omlet z ziołami, kozim serem i warzywami to prosta propozycja na bezmięsny obiad. Dodatek twarogu sprawia, że danie jest pożywne i sycące.

omlet

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • duża cukinia, grubo starta i odciśnięta
  • sól
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki listków tymianku
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 5 dag twarogu koziego
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę
  • 6 oliwek kalamata, przepołowionych
  • 2 garści baby szpinaku lub rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Łyżeczkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy dymkę i cukinię, oprószamy solą. Smażymy, często mieszając, aby zmiękczyć cukinię i odparować nadmiar wilgoci. Warzywa przekładamy do miski. Wycieramy patelnię.
  • Jajko ubijamy z łyżką wody, połową ziół i odrobiną czarnego pieprzu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę jajeczną i poruszamy patelnią, aby cienko rozlać jajko na całej powierzchni. Smażymy przez kilka minut, wykładamy na talerz i powtarzamy czynności, przygotowując drugi omlet.
  • Na omletach rozsmarowujemy kozi ser, na wierzch kładziemy mieszankę cukinii z dymką, pomidory, oliwki i szpinak lub rzeżuchę. Składamy omlet na pół. Alternatywnie, rozkładamy wszystko na omlecie i pozostawiamy otwarty.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: marynowane warzywa z rusztu


 

 

 

 

 

 

 

Notka redakcyjna

Taki omlet to świetna sprawa na szybkie jedzenie. Jajka na ogół zawsze w domu są, a farsz to tylko kwestia fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy