Omlet z pieczarkami i szczypiorkiem

mój ulubiony omlet, bo z pieczarkami:)

dodany przez: Joanna 55

Przekąski

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 166 głosów)


Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki słodkiej smietany lub mleka
  • Kilka pieczarek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki masła sklarowanego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Pieczarki pokroić i przesmażyć na masełku, pod koniec dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
  • W tym czasie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po 1 żółtku, mąkę a na końcu śmietankę lub mleko.
  • Wylać ciasto na pieczarki, zmniejszyć ogień a patelnię przykryć, smażyć wolno aż ciasto zrumieni się od spodu.
  • Wtedy zsunąć je na pokrywkę i w pozycji odwrotnej zsunąć na patelnię, dosmażyć pod przykryciem
  • Porada
  • Kiedy odwrócimy omlet na drugą stronę, wierzch warto posypać startym serem żółtym a przed podaniem udekorować pikantnym keczupem.
  • Ja do pieczarek dodałam tylko szczypiorek ale można też dodać posiekaną małą cebulkę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy