Omlet z pieczarkami

Ocena:

4.48 (185)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Omlet z pieczarkami z dodatkiem szynki to pomysł na pyszne, pożywne i sycące śniadanie dla całej rodziny. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co z całą pewnością jest jego dużą zaletą. Omlet z szynką i pieczarkami świetnie smakuje doprawiony świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i posypany pokrojonym szczypiorkiem. Z powodzeniem można go serwować ze świeżymi warzywami: papryką, cebulą, ogórkiem i pomidorem. Taki posiłek najlepiej podawać ze świeżym pieczywem na śniadanie dla całej rodziny. Poniżej podajemy przepis, który zawsze się udaje. 

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • mąka pszenna  15 g

  • mleko  50 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • pieczarki  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • szynka  3 plastry

Omlet z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku przygotowania przepisu na omlet z pieczarkami i z szynką,  pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Następnie cebule i szynkę również kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni dodajemy masło. Całość smażymy około 10 minut.

    Pieczarki krojenie - omlet z pieczarkami
  • Krok 2:

    Potem do małej miseczki wbijamy 4 jajka, dolewamy mleko i całość miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę mąki (15 g). Wszystko razem miksujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy zmiksowane składniki i dodajemy pieczarki, cebulę oraz szynkę. Smażymy przez ok. 3 minuty z każdej ze stron, po czym wykładamy nasz omlet z pieczarkami na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. 

     

    Omlet z pieczarkami - jajka z mlekiem
  • Krok 3:

    Omlet z pieczarkami i szynką smażymy na bardzo małym ogniu około 10 minut. Przy pomocy szerokiego talerza można odwrócić omlet i dosmażyć od góry. Omlet z pieczarkami jest gotowy do podania. 

    Omlet z pieczarkami - smażenie

Porady

  • Omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednakże jego smak zależy od jakości wykorzystanych składników. Zdecydowanie najważniejsze są jajka – najlepiej wybrać jajka wiejskie lub jajka oznaczone cyfrą „0” (ewentualnie „1”). 
  • W naszym przepisie na omlet z pieczarkami radzimy wykorzystać mleko, które sprawi, że zyska on na puszystości. Opcjonalnie mleko możemy zastąpić śmietaną. 
  • Omlet należy smażyć na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym, najlepiej na średnim ogniu z każdej ze stron. Jeśli przygotowujemy omlet z szynką i pieczarkami według naszego przepisu, to należy nieco wydłużyć czas jego smażenia, najlepiej zmniejszyć ogień pod koniec smażenia i kontynuować je pod przykryciem jeszcze przez 3-4 minuty. 
  • Do przygotowania omletu z szynką i pieczarkami najlepiej wykorzystać szynkę konserwową. Z kolei jeśli chodzi o pieczarki, to w zależności od preferencji, przed dodaniem ich do omletu, możemy je lekko podsmażyć. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie pieczarek marynowanych. 
  • Nasz przepis na omlet z pieczarkami i z szynką możemy nieco zmodyfikować, dodając do niego również ser – najlepiej mozzarelle, goudę, cheddar lub masdamer. Omlet z serem i pieczarkami jest świetną opcją dla osób, które nie jedzą mięsa. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić puszysty omlet? 

Omlet jest uniwersalną propozycją śniadaniową  - sama masa jajeczna, która tworzy omlet jest świetną bazą do tworzenia różnych wariacji smakowych. Można przygotowywać zarówno omlet w wersji wytrawnej np. według naszego przepisu na omlet z pieczarkami, ale również na słodko z dodatkiem marmolady, czekolady jak i świeżych owoców. Niemniej jednak, by bawić się smakami, to należy najpierw przygotować pyszny omlet, który powinien być puszysty. Puszystość omleta uzyskuje się m.in. poprzez odpowiednią technikę smażenia na średnim ogniu z dwóch stron. Z powodzeniem możemy podnieść jej poziom przez dodatek masła lub śmietany do masy jajecznej. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie tzw. omletu biszkoptowego, który nazywany jest niekiedy również omletem grzybkiem. Ważnym krokiem w jego przygotowaniu jest oddzielenie żółtek od białek, a następnie ubicie ich na sztywną pianę. Dalej dodaje się do nich mąkę pszenną, proszek do pieczenia (opcjonalnie), mleko i śmietanę, po czym całość dokładnie i delikatnie miesza do uzyskania jednolitej konsystencji. Jest to zdecydowanie bardziej czasochłonna opcja przygotowania omleta, ale zdecydowanie warta każdej poświęconej na to minuty. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne