Anna Galuhn

Omlet z cukinią

Ocena:

4.46 (180)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Omlet z cukinią to pomysł na pyszne i lekkie śniadanie na ciepło. Przepis sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Do jego przygotowania nie potrzebujemy mąki – wystarczą świeże jajka z dobrego źródła i rozgrzana patelnia. Dodatek w postaci plasterków zielonych warzyw sprawia, że danie jest pożywne, soczyste, a do tego świetnie wygląda. Posypany świeżymi ziołami omlet z cukinią to prawdziwa poezja na talerzu.

Składniki:

  • cukinia  1 szt.

  • olej  10 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • jajka  4 szt.

  • koperek  1 gałązka

  • szczypiorek  0.5 pęczka

Omlet z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinię: myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cukinię z obydwu stron na rumiany kolor. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 2:

    Jajka: ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie przekładamy na patelnię podsmażoną cukinię.

  • Krok 3:

    Omlet z cukinią: przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małej mocy palnika do momentu, aż w całości się zetnie.

  • Krok 4:

    Podawanie: gotowy omlet przekładamy na talerz, obracając patelnię do góry dnem. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Porady

  • Nie obieramy cukinii ze skórki, aby zachować jej ładny ciemnozielony kolor.
  • Możemy ją pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W omlecie świetnie wygląda także tagliatelle z cukinii, czyli wstążki, które zrobimy w niecałą minutę przy pomocy obieraczki do warzyw.
  • Cukinię możemy dodatkowo posypać przyprawami – kurkumą, sproszkowanym czosnkiem lub suszonym oregano.
  • Aby omlet był bardziej puszysty możemy osobno ubić białka na sztywną pianę. Następnie ostrożnie mieszamy je z rozkłóconymi żółtkami.
  • Do posypania omletu po wierzchu sprawdzi się nie tylko koperek i szczypiorek, ale także natka pietruszki, bazylia, kolendra lub inne świeże zioła.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do omletu z cukinią

Prosty przepis na omlet z cukinią możemy wzbogacić o klasyczne dodatki, takie jak ser żółty, szynka czy pomidory. W kompozycji z soczystym zielonym warzywem świetnie sprawdzą się także:

  • cebula – kroimy ją w kostkę, plastry lub pióra i podsmażamy razem z cukinią na patelni,
  • czosnek – ząbki obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy z cukinią na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił,
  • chili – ostry dodatek dla osób, które lubią pikantne potrawy. Papryczkę chili kroimy wzdłuż, wycinamy pestki, a następnie siekamy na drobne plasterki,
  • suszone pomidory w oleju – świetnie komponują się z cukinią, dodając jest wyrazistości i charakteru,
  • ser feta – uzupełnia danie o smak słony i sprawia, że całość jest bardziej sycąca.

Zapiekany omlet z cukinią i serem

W wersji z piekarnika możemy od razu wymieszać startą cukinię z masą jajeczną. Następnie przelewamy ją do ceramicznej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20 cm. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Opcjonalnie układamy plasterki pomidora i pokrojoną w paski szynkę.

Pomysł na zapiekany omlet powstał z inspiracji włoską frittatą z cukinią, którą możemy przygotować na patelni lub w piekarniku. W odróżnieniu do omletu, warzywne dodatki, których zazwyczaj jest dużo więcej, wymieszane są z masą jajeczną.

Co zrobić z cukinii na śniadanie?

Omlet z cukinią to jedna z wielu opcji na pyszne, sycące, a przy tym lekkie śniadanie wegetariańskie (mięsożercy mogą dodać kilka plasterków szynki lub boczku). Poniżej lista najciekawszych propozycji:

  • gofry z cukinią – do gęstego ciasta na klasyczne gofry dodajemy startą i odciśniętą z wody cukinię. W ten sposób otrzymujemy pyszne, zielone gofry, które doskonale smakują z wytrawnymi dodatkami,
  • placki z cukinii na słodko – to pomysł na pyszne jogurtowe placuszki z warzywnym dodatkiem, który nie przeszkadza w podaniu ich z owocami i bitą śmietaną,
  • szakszuka z cukinią i papryką – to dodatki, które doskonale pasują do słynnej bliskowschodniej potrawy. Oczywiście nie zapominamy o głównym dodatku do szakszuki, czyli pomidorach,
  • owsianka z cukinią – starte na wiórki warzywo możemy także dodać do pożywnej owsianki na mleku. Świetnie smakuje z miodem i orzechami,
  • jajecznica z cukinią – to świetna alternatywa dla śniadaniowych klasyków,
  • muffinki z cukinią – doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole lub pracy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne