oliwy_smakowe

Oliwy smakowe

Ocena:

4.48 (198)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
Szybki sposób na uzyskanie oliwy smakowej, idealnej do smażenia czy dodatku do sałatek

Składniki:

  • oliwa - nie musi być extra virgin
  • zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn
  • papryczki ostre
  • lub czosnek

Oliwy smakowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki;
  • czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół
  • papryczki używamy całe.
  • Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy.
  • Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą".
  • (Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!)
  • "Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz.
  • Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek -
  • można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne