Oliwkowe risotto

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 500 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Oliwkowe risotto

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
500 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 40 dag ryżu
  • słoiczek Oliwek faszerowanych pastą z papryki Saclà
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • 2 pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 dag tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Oliwę i masło rozgrzać w rondlu. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż, podprażyć. Wlać wino, wymieszać, chwilę poddusić. Podlać połową gorącego bulionu, gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn (5–7 minut).
  2. Dodać mrożony groszek i pokrojone na kawałki pomidory, wlać resztę bulionu, wymieszać. Często mieszając, gotować jeszcze ok. 10 minut.
  3. Oliwki osączyć, przekroić na pół. Dodać do risotta, wymieszać, przyprawić do smaku. Posypać parmezanem i bazylią.
oliwki warzywa obiad wegetariańska risotto wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze