Oliwkowe risotto

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 500 kcal Składniki na 8 porcji

risotto

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 184 głosów)

Składniki:

  • 40 dag ryżu
  • słoiczek Oliwek faszerowanych pastą z papryki Saclà
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • 2 pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 dag tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bazylii
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Oliwę i masło rozgrzać w rondlu. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż, podprażyć. Wlać wino, wymieszać, chwilę poddusić. Podlać połową gorącego bulionu, gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn (5–7 minut).
  • Dodać mrożony groszek i pokrojone na kawałki pomidory, wlać resztę bulionu, wymieszać. Często mieszając, gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • Oliwki osączyć, przekroić na pół. Dodać do risotta, wymieszać, przyprawić do smaku. Posypać parmezanem i bazylią.

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy