Kapuśniak z kiszonej kapusty

Ocena:

3.88 (353)

  • 2 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjna polska zupa – gęsta, aromatyczna i pożywna. Znana jest także w kuchni słowackiej i ukraińskiej. Najczęściej przygotowywana jest na żeberkach w chłodne, jesienne lub zimowe dni. Można zrobić także lżejszą, letnią wersję tej zupy z młodej kapusty. Jednak klasyczny kapuśniak jest kwaśny i wyrazisty w smaku. Doskonale smakuje z dobrze wypieczoną kromką świeżego chleba.

Składniki:

  • żeberka  500 g

  • woda  2 l

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • masło klarowane  15 g

  • boczek wędzony  200 g

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  100 g

  • ziemniaki  400 g

  • kapusta kiszona  500 g

  • kminek  5 g

  • majeranek  10 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • mąka  15 g

Kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: żeberka płuczemy i kroimy na mniejsze porcje. Zalewamy je wodą, doprowadzamy do wrzenia i ostrożnie zdejmujemy szumowinę przy pomocy łyżki cedzakowej. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy wywar przez ok. 90 minut.

  • Krok 2:

    Smażenie boczku: na patelni roztapiamy masło klarowane. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor (przez ok. 5 min). Przekładamy do garnka z wywarem na zupę.

  • Krok 3:

    Warzywa: obieramy i myjemy marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez kolejne 30 min.

  • Krok 4:

    Kiszona kapusta: jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją pod bieżącą wodą, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 30 min. 

  • Krok 5:

    Zagęszczanie zupy: mąkę rozrabiamy w 50 ml zimnej wody. Dodajemy do niej gorący wywar, mieszamy i przelewamy do zupy. Całość ponownie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 5 min.

  • Krok 6:

    Podawanie: zanim jednak nałożymy zupę na talerze, wyjmujemy żeberka, obieramy mięso z kości i wrzucamy z powrotem (bez kości). Sprawdzamy, czy kapuśniak z kiszonej kapusty jest dobrze doprawiony. W razie potrzeby, dodajemy więcej soli i pieprzu.

Porady

  • Do zupy można dodać nie tylko podsmażony boczek, ale także kiełbasę lub karkówkę. Jednak najpopularniejszą wersją jest kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Kwaśny smak doskonale komponuje się z aromatycznym wywarem z mięsa.
  • Zupę można także zagęścić zasmażką. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu (15 g), a gdy się roztopi dodajemy łyżkę mąki (15 g). Szybko mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy wywar z zupy. Łączymy składniki, przelewamy do garnka z kapuśniakiem i ponownie mieszamy.
  • Do kapuśniaka można dodać podsmażoną lub pieczoną cebulę.
  • Tarte warzywa, przed dodaniem ich do zupy, można podsmażyć na patelni (na oleju lub maśle klarowanym) – będą nieco bardziej miękkie i słodkie. Można także dodać do nich sparzone pomidory obrane ze skórki (2 szt.) lub gotową passatę pomidorową (100 g).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Skąd pochodzi przepis na kapuśniak?

Bulion z kapusty znany był już w starożytnym Rzymie, gdzie stosowany był jako lek na problemy z żołądkiem. Obecnie kapuśniak występuje pod różnymi nazwami w zależności od regionu:

  • na Pomorzu – jeśli przygotowywany jest z młodej kapusty, występuje pod nazwą parzybroda. Z kolei gotowany z kapustą kiszoną przybiera nazwę kapuśniaku borowiackiego,
  • na Podhalu – przygotowuje się kwaśnicę. To zupa na wywarze mięsnym z dodatkiem samej kapusty kiszonej, bez innych gotowanych warzyw,
  • w Małopolsce – do kapuśniaku dodaje się podsmażoną paprykę, wędzony boczek i kapary.
  • na Słowacji – znana jest jako kapustnica i pełna jest pożywnych dodatków, takich jak swojska kiełbasa, suszone śliwki, grzyby i jabłka.  

W wersji wegetariańskiej można przygotować kapuśniak z kiszonej kapusty na wywarze z grzybów

Właściwości kapusty kiszonej

Niektórzy obawiają się tego, że tradycyjny kapuśniak jest tłusty i ciężki. Nie musi taki być – możemy przygotować lekką zupę z kiszoną kapustą i warzywami bez mięsa. Jeśli jednak mamy ochotę na wariant z żeberkami i wędzonym boczkiem, możemy uniknąć problemów z trawieniem, dodając kminek. Dużo zależy od konkretnych składników, ale trzeba przyznać, że jedzenie kapuśniaku ma wiele zalet. Kapusta kiszona:

  • oczyszcza organizm,
  • wzmacnia odporność,
  • jest bogata w witaminy i składniki mineralne,
  • zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Jak podawać kapuśniak z kiszonej kapusty?

Kapuśniak można podać tradycyjnie z kromką pieczywa lub w wydrążonym bochenku chleba. Do zupy można dodać smażone pieczarki i zacierki, czyli kluseczki z mąki pszennej ścierane na tarce o grubych oczkach, znane np. z przepisu na zupę zacierkową

Zdarza się, że kapuśniak z kapusty kiszonej podawany jest z kleksem kwaśnej śmietany. Może być także posypany świeżymi ziołami – koperkiem, tymiankiem lub natką pietruszki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne