Ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 120 kcal

Zupyzupa ogórkowa

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
120.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 184 głosów)

Składniki:

  • 20 dag kiszonych ogórków
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • por
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w duże kawałki. Por oczyścić, pokroić w krążki.
  • Warzywa zalać w rondlu 1 i 1/2 l zimnej wody, posolić, gotować 15 minut.
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Dodać do wywaru i gotować kolejne 15 minut.
  • Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do rondelka. Dodać masło i dusić 5 minut. Przełożyć do wywaru i zagotować.
  • Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy, zagotować.
  • Na koniec dodać koperek i przyprawić pieprzem.

Kalorie: 120.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy