StockFood
4.4 (182)
Zupa ogórkowa z ziemniakami to pomysł na szybki i lekki, a zarazem sycący obiad. Przygotowuje się ją na bazie bulionu warzywnego (można też wykorzystać bulion drobiowy) oraz ogórków kiszonych. Świetnie smakuje przygotowana na maśle – zwłaszcza w przypadku, gdy decydujemy się na wariant wegetariański. Danie to dobrze sprawdza się jako propozycja obiadowa dla najmłodszych amatorów dobrych smaków – zupa ogórkowa dla dzieci dostarcza sporo drogocennych substancji odżywczych. Poniżej podajemy przepis na tradycyjną i prostą zupę ogórkową.
włoszczyzna 1 pęczek
kiszone ogórki 300 g
bulion warzywny 1.5 l
ziemniaki 3 szt.
koperek 1 pęczek
śmietana 12% 100 g
masło 10 g
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 3 szt.
sól 3 g
pieprz 3 g
Warzywa z włoszczyzny, czyli marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. W dużym garnku roztapiamy masło (2 łyżeczki) i przesmażamy warzywa z dodatkiem ziela angielskiego z liściem laurowym, a po chwili zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu 15 minut.
iStock
Na tarce trzemy ogórki kiszone, koperek siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec zabielamy śmietaną (należy ją wcześniej zahartować, aby nie zwarzyła się w zupie ogórkowej).
iStock
Porady
- Gotowanie będzie prostsze, jeśli mamy w zamrażalce domową kostkę rosołową - wystarczy ją dodać do wody w trakcie gotowania zupy.
- Pyszna będzie też zupa ogórkowa na rosole - zamiast poniedziałkowej pomidorowej, można wykorzystać niedzielny rosół jako baza do zupy - nie musimy wtedy dodawać włoszczyzny, a same ogórki kiszone, koperek, śmietanę i opcjonalnie dodatkowe przyprawy dla smaku.
- Przy przygotowaniu dania warto pamiętać o tym, by ogórki kiszone dodać na sam koniec gotowania.
- Jeśli preferujemy kwaśną zupę ogórkową, to warto dodać do niej ok. 100 ml kwasu z ogórków kiszonych.
Prostym sposobem na zwiększenie poziomu sytości naszej zupy ogórkowej jest przygotowanie jej na wywarze mięsnym. Zupa ogórkowa na maśle i bulionie warzywnym jest bardzo smaczna, ale nie tak sycąca jak ta z mięsem. Ponadto dodatek delikatnego kurczaka dostarcza wartościowych substancji odżywczych, w tym m.in. białka. Taka zupa ogórkowa to świetna propozycja dla dzieci. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy ogórkowej na kurczaku – możemy zdecydować się na zupę ogórkową na udkach bądź na zupę ogórkową na skrzydełkach. Jeśli zdecydujemy się na pierwszy wariant to nasza zupa będzie tłuściejsza, natomiast w przypadku drugiej – znacznie „chudsza”. Jak to zrobić? Wystarczy udka lub skrzydełka (w zależności od wybranej opcji) włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około godziny, od czasu do czasu zbierając łyżką szumowiny. Po ugotowaniu takiego wywaru należy wyjąć z niego mięso i go odsedzić. Dalej dodajemy pokrojone warzywa (zgodnie z naszym przepisem na zupę ogórkową) i gotujemy przez ok. 20 minut. Warto pamiętać, że ogórki kiszone dodaje się dopiero pod sam koniec gotowania. Innym wariantem jest zupa ogórkowa na żeberkach, którą przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, co zupę ogórkową na kurczaku. Jedyną różnicą jest czas gotowania wywaru, który wynosi ok. 1,5 h.
Tradycyjna zupa ogórkowa jest jednym z dań zakazanych na diecie wątrobowej, która uznawana jest za dietę leczniczą zalecaną dla osób zmagających się z problemami z wątrobą, trzustką oraz pęcherzykiem żółciowym. Dieta wątrobowa jest dietą lekkostrawną, składającą się z 4-6 posiłków dziennie, które powinny być spożywane co 3-4 godziny. Ważnym elementem tej diety są zupy, w tym m.in. krupnik z kaszy jęczmiennej, barszcz czerwony, zupa jarzynowa, pomidorowa i ziemniaczana, a także łagodne zupy mleczne. Dlaczego zupa ogórkowa jest zakazana na diecie wątrobowej? Ponieważ kiszonki stosunkowo długo fermentują w jelitach i mogą obciążać organy, które nie działają prawidłowo.
Do tradycyjnej zupy ogórkowej raczej nie dodaje się zasmażki, ale jeśli chcemy nieco ją zbogacić i zagęścić, to możemy zdecydować się na ten krok. Wystarczy na patelni roztopić masło (ok. 70 g), dodać starte na tarce ogórki kiszone i podsmażyć na małym ogniu przez ok. 6-7 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę pszenną (20 g) i całość dokładnie mieszamy. Następnie zasmażkę dodajemy do zupy ogórkowej i ponownie mieszamy tak, by nie powstały nam grudki. Warto pamiętać, że zasmażkę dodaje się pod sam koniec gotowania zupy.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.