Ogórki z octem ziołowym

Pyszna sałatka do obiadu. Może być po zagotowaniu na zimę

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 50 dag cebuli
  • 25 dag papryki żółtej
  • 25 dag papryki czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu winnego 7 ziół (lub innego z ziołami)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie

  1. Ogórki obieray i kroimy w talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.
  2. Wkładamy razem do miski i solimy.
  3. Zostawiamy na 3 godziny.
  4. Lekko odciskamy, odlewając wodę.
  5. Dodajemy cukier, olej oraz ocet.
  6. Posiekany koperek, pietruszkę i czosnek mieszamy.
  7. Przekładamy do słoików tak aby zalewa pokrywała składniki.
  8. Do każdego słoika dodajemy po 6 ziarnek pieprzu.
  9. Sałatkę można przechowywać w lodówce bez zagotowania i używać jako dodatek do drugich dań lub zagotować 10 minut (nie dłużej, ponieważ sałatka traci na wartości) i przechowywać w spiżarni.
ogórki przetwory warzywa cebula Papryka Ocet Ziołowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze