Ogórki z kuskusem i sosem pomidorowym

Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: ok. 40 minut Porcja: 340 kcal

Dodany przez:

Ogórki z kuskusem i sosem pomidorowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 duże ogórki
  • 40 dag kaszki kuskus
  • 5 pomidorów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pęczek dymki
  • pieprz, sól, szczypta chili i gałki muszkatołowej
  • SOS POMIDOROWY:
  • 1/2 kg pomidorów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. ■ Kuskus zalać osolonym wrzątkiem, odstawić pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Dymkę obrać, posiekać.
  2. ■ Jajka roztrzepać. Wlać do kuskusu, dodać bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem, muszkatem i chili, wymieszać z pomidorami i dymką.
  3. ■ Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Napełnić kuskusem.
  4. ■ Sos: pomidory sparzyć, obrać, zmiksować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, wymieszać, dusić na małym ogniu około 15 minut. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. ■ Ogórki włożyć do natłuszczonej formy, zapiekać ok. 40 minut w temp. 180°C. Podawać z gorącym sosem pomidorowym.
warzywa obiad kolacja wegetariańska kuskus pomidory ogórek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze