Ogórki w sosie musztardowym

Ogórki w tej zalewie mają charakterystyczny smak . Są naprawdę bardzo smaczne.

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 2 -3 liście laurowe
  • 3 -4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 -3 plasterki czosnku
  • 1 -2 listki kopru
  • zalewa:
  • 1l wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • 2 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Układamy je w słoikach. Do każdego takiego słoika wkładamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, czosnek i koper.
  • Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Studzimy. Dodajemy do zalewy musztardę i chrzan a następnie wszystko razem miksujemy.
  • Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach i tak, niezakręcone, pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy