Ogórki po Grecku

Ogórki po Grecku z przyprawą curry mają pyszny korzenny smak idealny do wódki ;)

CurryPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 197 głosów)

Składniki:

  • ok. 3 kg ogórków bez skórki,
  • 3 cebule,
  • 4 marchewki,
  • mała garść liścia pora,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 op. gorczycy,
  • 1 op. ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • 1 op. przyprawy curry,
  • 5 szkl. wody,
  • 2 szkl. octu 10%,
  • 2 szkl. cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ok. 3 kg ogórków umyc,pokroić na ćwiartki, lekko posolić, zostawić na 1 godz. Do słoika włozyć plaster cebuli, kilka plastrów marchwi, liść pora, liść laurowy, gorczyce, 3 ziela angielskie, ciut pieprzu.
  • ZALEWA: 5 szkl. wody, 2 szkl. octu 10 %, 2 szkl. cukru, 3 łyżki soli- zagotować.
  • 1 op. curry wsypać do przygotowanej zalewy.
  • Pokrojone ogórki w słupiki układać warstwami, zalewać zalewą. Gotować 5 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy