OGÓRKI MAŁOSOLNE

Pyszne

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Składniki:

  • 1.5 kg ogórków gruntowych
  • zalewa:
  • 6 szkl wody przegotowanej
  • 1.5 łyżki soli-najlepiej kamiennej
  • koper razem z baldachimem
  • korzeń i liśc chrzanu
  • 3 listki wiśniowe
  • 2 zabki czosnku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki układamy w słoju.Wkładamy też korzeń i liśc chrzanowy,liście wisniowe,obrane ząbki czosnku i koper zielony razem z baldachimem.Zalewamy woda wymieszaną z solą.Odstawiamy przykryte na 2-3 dni,wtedy są najsmaczniejsze.Choc i w pożniejszym dniu smakuja wybornie,tylko są mocniej ukwaszone

Porady

Zobacz też: Sałatka swojska z ogórkiem małosolnym i boczkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy