Ogórki korniszony

smaczne i przydatne do sałatek i dań mięsnych

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 146 głosów)

Składniki:

  • Młode zdrowe ogórki, dowolna ilość
  • Do każdego słoiczka dodać baldachim kopru, ząbek czosnku, listek laurowy, po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli naturalnej, nie jodowanej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki zalewy zagotować.
  • Ogórki poukładać w słoiki, do każdego dodać baldachim kopru, ząbek czosnku, listek laurowy, po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego. Zalać gorącą zalewą, zamknąć i krótko pasteryzować ok. 3 minuty, tylko do lekkiej zmiany zabarwienia ogórka, inaczej ogórki sflaczeją i będą niesmaczne. Można ewentualnie dodać też podgotowane plasterki marchewki, ja nie dodaję.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy