Ogórki konserwowe

Domowe ogórki konserwowe powinny być twarde i chrupiące. I według tego przepisu zawsze się udają! Ogórki konserwowe polecam zrobić własnoręcznie, smakują wprost przepysznie, a satysfakcja jest ogromna

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 201 głosów)

Składniki:

  • 5 kg ogóreczków małych konserwowych
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki zalewy zagotować - gotującą zalewą zalać słoiki z ogórkami. Zakręcić.
  • Do każdego słoika wkładamy:
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka kopru
  • szczypta gorczycy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki umyć, układać ciasno w słoikach.
  • Ogórki pasteryzujemy 15 minut,od chwili zagotowania.

Porady

Zobacz też: zupa ze świeżych ogórków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy