Ogórki konserwowe

Domowe ogórki konserwowe powinny być twarde i chrupiące. I według tego przepisu zawsze się udają! Ogórki konserwowe polecam zrobić własnoręcznie, smakują wprost przepysznie, a satysfakcja jest ogromna

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.94 z 17 głosów)

Składniki

  • 5 kg ogóreczków małych konserwowych
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki zalewy zagotować - gotującą zalewą zalać słoiki z ogórkami. Zakręcić.
  • Do każdego słoika wkładamy:
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka kopru
  • szczypta gorczycy

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, układać ciasno w słoikach.
  2. Ogórki pasteryzujemy 15 minut,od chwili zagotowania.

Wskazówki

Zobacz też: zupa ze świeżych ogórków

ogórki przetwory czosnek koper
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze