Ogórki konserwowe

Przygotowanie: 25 minut Marynowanie: 4–6 tygodni Składniki na 4 słoiki po 1 l

Przetworyogórki konserwowe

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 181 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • po łyżeczce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • 10 dag cukru
  • łyżka ziaren gorczycy
  • 3 małe cebulki lub szalotki
  • 2 suche czerwone papryczki chili (rozkruszone)
  • 3/4 l białego octu winnego
  • kilka gałązek kopru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki dokładnie umyć, ponakłuwać igłą. Włożyć do miski, posypać solą i zalać wodą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte. Pozostawić na 24 godz. w chłodnym miejscu.
  • Słoną wodę odlać, ogórki umyć, osuszyć. Ułożyć warstwowo w wyparzonych słoikach. Dodać przyprawy i koper. Cebulki obrać, pokroić w plasterki, poukładać na ogórkach.
  • Ocet wymieszać z 3/4 l wody, szczyptą soli i cukrem, zagotować. Gorącym zalać ogórki.
  • Słoiki dokładnie zamknąć, odstawić do ostygnięcia. Zanim ogórki będą gotowe do jedzenia, powinny stać około 4–6 tygodni, aż się zamarynują

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy