ogórki konserwowe

nie są mocno kwaśnie, uważam, że są smaczne

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

Składniki

  • OGÓRKI KONSERWOWE

Przygotowanie

  1. • 4 l wody / 2 l
  2. • 1,5 szkl / 0,75 l octu (można dać 2 / 1 szkl)
  3. • 20 / 10 łyżek cukru
  4. • 4 łyżki / 2 łyżki soli kamiennej (lub morskiej)
  5. • 2 szt / 1 szt liść bobkowy (laurowy)
  6. • 4 / 2 kulki ziela angielskiego
  7. wszystko zagotować i ostudzić
  8. Dodać w proporcjach według uznania – do każdego słoika
  9. • koper
  10. • czosnek 1 – 2 ząbki
  11. • cebulę (kawałek)
  12. • marchew
  13. • gorczycę
  14. • chrzan
  15. Porcja na 5 kg ogórków, gotować 7 minut
ogórki przetwory warzywa sałatka cukier ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze