Ogórki konserwowe

Przepis na ogórki konserwowe

Przetworyogórki konserwowe

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 209 głosów)

Składniki:

  • marchewka
  • papryczka chili
  • jak najmniejsze zielone ogórki
  • nasiona gorczycy
  • suche parasolki kopru lub tylko nasiona kopru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • ocet 10%
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obraną marchewkę kroimy w plasterki, oczyszczoną z pestek papryczkę chili także tniemy w cienkie plasterki. Ogórki dokładnie płuczemy, układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsypujemy po łyżeczce
  • nasion gorczycy i kopru (jeśli używamy parasolek, wkładajmy je na dno, przed nałożeniem ogórków), wkładamy po 1–2 liście laurowe i po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, dokładamy po 4–5 plasterków marchewki i 1–2 plasterki chili. Do garnka wlewamy ocet i wodę, słodzimy i solimy, zagotowujemy. Jedyną dobrą wskazówką dla proporcji jest nasz smak – trzeba próbować. Ogólnie podaje się, że na szklankę octu dajemy 5–6 szklanek wody, 10 łyżek cukru i płaską łyżkę soli, ale to bardziej wskazówka niż zalecenie. Jeśli ktoś lubi zdecydowane w smaku ogórki, niech zwiększy ilość octu i cukru, bo to ich proporcje odpowiadają za moc zalewy. Ciepłą zalewą zalewamy słoiki, zostawiając trochę wolnego brzegu, zakręcamy. Jeśli ogórki mają być zjedzone w ciągu kilku tygodni, wystarczy postawić je do ostygnięcia do góry dnem; jeśli myślimy o zrobieniu ich na zimę, lepiej je dodatkowo zapasteryzować, wystarczy 5 min w piekarniku o temp. 100°C.

Porady

Zobacz też: 2-dniowe ogórki korzenne

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy