Anna Galuhn

Ogórki kanapkowe

Ocena:

4.08 (266)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy i curry to świetny dodatek do domowych wędlin, pasztetów i past wegetariańskich. Warzywa marynujemy w plasterkach, więc są gotowe do położenia na pieczywie od razu po odkręceniu słoika. Słodko–kwaśna zalewa ma delikatny aromat orientalnych przypraw. Dzięki nim pikle nabierają również ładnego, żółtego koloru. Przygotowanie słoików z ogórkami na kanapki to prosta sprawa, a ich obecność sprawia, że nawet proste drugie śniadanie smakuje doskonale.

Składniki:

  • ogórek  1 kg

  • woda  250 ml

  • ocet  250 ml

  • sól  10 g

  • cukier  250 g

  • przyprawa curry  2 g

  • kurkuma  2 g

  • czosnek granulowany  2 g

  • pieprz kolorowy  2 g

  • ziele angielskie  2 g

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki: myjemy i kroimy w podłużne plastry. Układamy ciasno w czystych i wyparzonych słoikach.

  • Krok 2:

    Marynata: wstawiamy do zagotowania wodę i ocet. Dodajemy sól, cukier i przyprawy – curry, kurkumę, czosnek, pieprz kolorowy i ziele angielskie. Mieszamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Gorącą marynatą zalewamy ogórki kanapkowe w słoikach i od razu mocno zakręcamy.

  • Krok 3:

    Pasteryzacja: gorące słoiki wstawiamy ostrożnie do garnka z gotującą się wodą. Pasteryzujemy przez 10 min. Słoiki z ogórkami ustawiamy na ręczniku i przykrywamy, aby powoli ostygły do temperatury pokojowej.

Porady

  • Z 1 kg ogórków powinniśmy przygotować 3 słoiki z piklami na kanapki o pojemności 500 ml.
  • Przed przystąpieniem do pracy nie tylko słoiki, ale także nakrętki wyparzamy w gorącej wodzie. Sprawdzamy także, czy nakrętki nie są uszczerbione i idealnie pasują do słoików.
  • Zanim pokroimy ogórki w plastry warto z obydwu stron odciąć końcówki, aby wykluczyć ewentualną goryczkę.
  • Na pikle najlepiej sprawdzają się młode ogórki średniej wielkości. Starsze mają duże pestki, które co prawda zmiękną w marynacie, ale sprawią, że ogórki kanapkowe nie będą już tak chrupiące.
  • Marynatę wlewamy do słoików do wysokości ok. 1 cm od górnej krawędzi.
  • Pierwszy słoik możemy otworzyć już po 2–3 dniach od pasteryzacji.
  • Przetwory należy przechowywać w chłodnym miejscu przez maksymalnie 12 miesięcy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ogórki kanapkowe – z czym smakują najlepiej?

Pyszne pikle sprawiają, że kanapki nabierają wyrazistości i charakteru. Ogórki z kurkumą i curry idealnie pasują do mięs i pasztetów – mięsnych oraz wegetariańskich. Poniżej kilka pomysłów na udane połączenia smakowe:

  • pieczywo na zakwasie, pasta z fasoli i ogórki kanapkowe – popularne wegetariańskie smarowidło możemy przygotować w różnych wariantach, np. o smaku pomidorowym,
  • bagietka, rillettes i ogórki w plasterkach – to pyszna opcja na mięsne kanapki we francuskim stylu,
  • pieczywo, pastrami, ogórki kanapkowe i sos chrzanowy – opcja z wołowiną dla smakoszy peklowanego mięsa.

Do kanapek z ogórkiem świetnie sprawdzą się także pieczone mięsa pokrojone w plastry, np. karkówka z piekarnika lub szynka.

Inne pomysły na ogórki konserwowe na kanapki

Ogórki kanapkowe możemy przygotować także w innych marynatach. Wystarczy, że przed włożeniem do słoików, pokroimy je na plasterki. W zestawieniu ze świeżym pieczywem, wędliną lub pasztetem świetnie sprawdzają się także:

  • ogórki w miodzie – są trochę mniej orientalne w smaku, ponieważ nie zawierają curry i kurkumy, ale nadal są chrupiące i przyjemnie słodko–kwaśne,
  • ogórki po meksykańsku – wariant na ostro, z dodatkiem czosnku i papryczki chili,
  • ogórki po kartusku – to wariant 2 w 1 – z dodatkiem czerwonej papryki, którą również można położyć na kanapki.

Możemy również postawić na klasyczne ogórki konserwowe z marchewką, cebulą, czosnkiem, koperkiem i chrzanem. Na kanapki świetnie sprawdzą się także ogórki kiszone lub małosolne.

Pasteryzowanie ogórków w słoikach

Ogórki możemy zalać także przestudzoną marynatą. Wtedy, przystępując do kolejnego kroku, czyli pasteryzacji, zalewamy słoiki wodą o podobnej temperaturze i wstawiamy do zagotowania. Ważną zasadą wekowania słoików jest unikanie dużych różnic temperatur. Inaczej szkło może popękać.

Domowe przetwory możemy pasteryzować również w piekarniku lub zmywarce (więcej na ten temat w artykule o alternatywnych metodach pasteryzacji). Po ostygnięciu sprawdzamy, czy wszystkie słoiki mają wklęsłe wieczka. Jeśli tak, to znaczy, że proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie i możemy przełożyć pikle do domowej spiżarki. Słoiki, których wieczka nie są wklęsłe, wstawiamy do lodówki i spożywamy w pierwszej kolejności.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne