Ogórki i papryka w occie

Przygotowanie: 15 minut Pasteryzowanie: 20 minut Składniki na 1 słój 2-litrowy

Przetwory

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 201 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • papryka
  • 3 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • listek laurowy
  • sól
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki umyć. Paprykę umyć, usunąć nasiona i białe błony. Pokroić w krążki.
  • Słój dokładnie wyparzyć, ułożyć ciasno warzywa.
  • Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i przyprawami. Zalać warzywa, zakręcić.
  • Słój wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody do połowy wysokości słoja. Pasteryzować około 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy