Nutella ze sliwek trochę inaczej

smaczny dodatek do naleśników i deserów

Dodany przez:

Nutella ze sliwek trochę inaczej

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • 3 kg sliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 cukier waniliowy 32 gram lub 2 po 16 gram
  • 200 gram kakao Deco Moreno z wiatrakami, z Biedronki
  • 4 szczypty soli

Przygotowanie

  1. Sliwki umyć, wydrylować pestki.
  2. Sliwki zemleć w maszynce do mięsa
  3. Przełożyć do garnka z grubym dnem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać ocet, cukier i gotować ok. 2 godziny. Trzeba czasami zamieszać.
  4. Gdy już pulpa zgęstnieje dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodać sól, aby przełamać słodycz .
  5. Gorące nałożyć w słoiki. Nie trzeba pasteryzować ale ja jednak pasteryzowałam krótko ok. 5 minut.
przetwory cukier waniliowy śliwki kakao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze