Nutella ze sliwek trochę inaczej

smaczny dodatek do naleśników i deserów

Przetwory

Czas przygotowania:
170 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 203 głosów)

Składniki:

  • 3 kg sliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 cukier waniliowy 32 gram lub 2 po 16 gram
  • 200 gram kakao Deco Moreno z wiatrakami, z Biedronki
  • 4 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sliwki umyć, wydrylować pestki.
  • Sliwki zemleć w maszynce do mięsa
  • Przełożyć do garnka z grubym dnem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać ocet, cukier i gotować ok. 2 godziny. Trzeba czasami zamieszać.
  • Gdy już pulpa zgęstnieje dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodać sól, aby przełamać słodycz .
  • Gorące nałożyć w słoiki. Nie trzeba pasteryzować ale ja jednak pasteryzowałam krótko ok. 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy