Nutella z Dyni

najlepsza nutella jaką jadłam i szczerze polecam

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)

Składniki:

  • Przepis poleciła ,,Justaf’’ z Przyslij Przepis, ja zmieniłam tylko ilość cukru zamiast 1 kg dodałam 750 gram.
  • 3 kg już obranej dyni
  • 750 gram cukru
  • 100 gram ciemnego kakao np. Deco Moreno
  • 3 cukry waniliowe po 16 gram
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię pokroić w kosteczkę, podlać 0,5 szklanki wody i rozgotować. Gdy zmięknie zmiksować podręcznym blenderem
  • Dodać cukier i smażyć dalej ok. 1 godziny, potem dodać wanilię, kakao, wsypać suche galaretki i podgrzewając mieszać jeszcze kilka minut. Masa może być płynna ale po wystudzeniu będzie dobrze, tak, jak należy.
  • Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
  • Z tej porcji otrzymałam 8 słoiczków 0,5 litrowych i 1 dżemowy
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy